Herkese merhaba dostlar! Bugünkü yazımızla beraber Mobile Legends dereceli liginde en dipten en yukarıya iyi mi yükselebileceğiniz stratejileri paylaşlamaya başlayacağız. Serimizin bu ilk yazısında bir oldukça temel stratejiyi açıklayacağız sadece yoğun olarak Savaşçı ve Seçkin lige yer vereceğiz. Sonraki yazılarımızda üst liglere hususi ipuçları olacak sadece gene de bu yazıdan başlamanız sizin için yararlı olacaktır. Direkt Usta ve Büyük Usta ligi için mühim ip uçlarına göz atmak istiyorsanız bu bağlantıya tıklayarak ilgili yazımıza geçiş yapabilirsiniz.
Yazımıza başlarken şunu belirtmek isteriz ki yalnız Savaşçı ve Seçkin ligi için değil, tüm liglerde ciddi bir rekabete kalkışacaksanız derhal her şeyden ilkin yapmanız ihtiyaç duyulan ilk iş bir ekip edinmek. Her ne kadar ilerleyen liglerde solo girseniz bile ciddi oyuncularla karşılaşsanız da, bir çok vakit oyunu yeterince ciddiye almayan yada bilerek, isteyerek yitirmek suretiyle maça giren ekip arkadaşlarına denk gelmeniz oldukça ihtimaller içinde. Bu sebeple oyuna ciddiyetini verebilecek, minimum sizin kadar kazanma hırsı olan dostlar edinmeniz stratejinizin bir numaralı önceliği olmalı.
Spesifik detaylara ve maç stratejilerine geçmeden ilkin hazırlanma aşamasından birazcık bahsedelim. Eğer düşük düzey bir hesapla oynamaya başlıyorsanız bunu sizi avantajlı duruma geçirecek şekilde kullanmanızın çeşitli yolları var. Mesela ilk olarak devamlı olarak oynamayı amaçladığınız kahraman sınıfı belirlediyseniz, oyunda kazanacağınız parayı ve ödülleri oynayacağınız şampiyon odaklı şekilde harcayarak sizinle aynı seviyede olan sadece oyun içi parasını çeşitli kahraman sınıflarına dağıtarak harcamış kişilerden bir adım önde olacaksınız. Örneğin mühürlerinizi ele alalım. Fizyolojik ve Büyü olarak iki sınıfa ayrılmış olan mühür setinizi tek bir tanesine odaklanarak geliştirerek savaşçı yada büyücü kahramanınızı bir adım öne geçirebilirsiniz. Ihmal etmeyin, Savaşçı ve Seçkin ligde genel olarak oyuna ehemmiyet vermeyen yada sahiden oynamayı kavrayamamış kişiler bulunduğundan en küçük bir güç artışı bile size büyük seviyede avantaj elde edecektir.
Gelelim maçlarınızı oynamaya başlamadan ilkin planlamanız ihtiyaç duyulan ikinci kısıma, teçhizatınız. Her ne kadar teçhizatınızı oynayacağınız kahramana spesifik olarak belirleyip düzenlemeniz gerekse de Savaşçı ve Seçkin ligden çıkana kadar teçhizatınız için genel bazı kuralları takip edebilirsiniz. Birinci kaide, tamamen ofansif bir set belirleyin. Bu ligde maçlar genel olarak maksimum 3 ila 10 dakika arası sürdüğünden eğer sustain yada late game odaklı bir teçhizat belirlerseniz siz gücünüzü toplayana dek takımınız ya yitirmiş ya da kazanmış olacaktır. Ofansif bir teçhizat seti aslına bakarsanız tamamen konsantre şekilde oynamayan rakibinize karşı size büyük avantaj sağlamakla beraber, eğer koridorda fazla baskı altında kalırsanız daima kule altında yada arkasında oynayarak ekip arkadaşlarınızdan yardım alarak bu baskıyı lehinize çevirme şansınız olur.
Ofansif bir teçhizatı belirledikten sonrasında bununla mükemmel bir ikili olacak beceri belirlemeniz gerekiyor ve şüphesiz ki Infaz Et bizim favorimiz. Mühürünüzün sağlayacağı küçük hücum artışı, teçhizatın getireceği yüksek vuruş kabiliyetiyle beraber oyunun ortalama üçüncü dakikasında Infaz Et ortalama 400 vuruş puanına erişebiliyor. Kahramanınızın kabiliyetleriyle birleştirdiğinizde bir full combo yanında birkaç otomatik vuruşla rakibinizi kolayca al aşağı etmeniz olası.
Ve maça adım atmak için herşeyimiz hazır. Teçhizatlarımızı belirledik, mühürümüzü geliştirdik, kabiliyetlerimizi ayarladık sıra şampiyon seçiminde. Kahraman odaklı detaylı ipucu ve tavsiyelerimizi öteki yazımızda derleyeceğiz sadece ilk olarak parasız kahramanlar üstünden gideceğimizi belirtmek isteriz. Bu sayede oyunda ciddi süre harcamamış kişiler de yazımızdan faydalanarak orta liglere yükselebilir, yükselirken kazanacağı oyun içi para ve ödüllerle ücretli şampiyonlara geçiş yapabilir. Burada ek olarak kişiler olarak favorim olan Balmond ve Zilong’uönermek isterim. League of Legends oynayanlar Balmond’u şu şekilde düşünebilir, Darius ve Garen’in birleşmiş hali ve oldukça ofansif odaklı bir kahraman. Savaşçı sınıfı kahraman önermemin bir öteki sebebiyse, tankımsı özellikleriyle hayatta kalma sürelerinin oldukça çok olması ve kontrolünün büyücü sınıflara oranla daha kolay olması.
Koridor seçmekte kararsız kalıyorsanız şunu ihmal etmeyin, hangi koridora gittiğinizin hiçbir önemi yok. Koridor seçiminde tek dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan ekip arkadaşlarınızın hangi koridora gittiği. Mesela üst koridora iki ekip dostunuz gitmişse, siz alt yada orta koridoru seçin. Ya da orta koridora kimse gitmemişse, siz orta koridoru seçin. Bir koridora üçten fazla şahıs gittiğinizde hem altın hem de deneyim kazanımınız oldukça düşeceğinden rakibinizden geri kalmakla beraber, boş bıraktığınız koridordaki rakibiniz size nazaran oldukça çok kazanım elde edecektir. Bu da oyunun 5. dakikasından sonrasında size ciddi şekilde mesele yaratabilir.
Minyonlarla beraber maç başladığınızda -eğer varsa- ekip arkadaşınızla beraber pozisyon alarak ilk saniyeden rakibinize baskı uygulamaya başlayın. Eğer siz de Balmond ile başlamayı seçtiyseniz bu oldukça kolay olacaktır zira savunma-hasar oranı oldukça kuvvetli olduğundan rakibiniz geri çekilmeyi tercih edecektir. Eğer her şey yolunda gittiyse ve rakibiniz geri çekilmeye başladıysa bu aşamada asla unutmamanız ihtiyaç duyulan ilk şey karşı tarafın minyonlarına fazla yüklenmemek. Son vuruşu yapabileceğiniz ana kadar minyonların canının azalmasını beklerken, rakibi kule altında durmaya zorlayın ve böylece siz altın kazanmaya devam ederken, rakibiniz bu kazanımdan yoksun kalır. Eğer minyonları geldikleri benzer biçimde kesmeye devam ederseniz rakibiniz de kulesinden faydalanarak oyuna tutunabilir ve naturel olarak sizinle paralel şekilde güçlenmeye devam eder. Benim izlenimlerim sonucunda oldukça karşılaştığım en büyük hatalardan biri, bu ofansif oyun esnasında oldukça azca canı kalan rakibe kule altı saldırmaya devam etmek. İtiraf etmeliyim ki bu hataya bir oldukça kez ben de düştüm. O an ki “son bir tane vurayım”hissini yenmek ciddi bir sabır gerektiriyor sadece bir kez öldürmenin bir kez ölme riskine kesinlikle değmeyeceğini kabul edin.
Koridor muharebesi esnasında rakibinizi kule altına hapsetmiş konumda aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan bir öteki mikro-yönetim strateji ise Orman Canavarını devamlı olarak kesmek. Doğal olarak bunun için alt yada üst koridorda oynuyor olmanız gerekiyor. Orman canavarı, koridorun derhal yanında yer edinen, resimde gördüğünüz tekli mahluk. Rakibiniz kule altındayken yapabileceğiniz oldukça bir şey olmadığından bu yaratığa vakit ayırmanız şu açıdan ehemmiyet arzediyor, bu yaratığı her kestiğinizde size 2 saniyede 10 altın kazandıran bir güçlendirmenin yanında, can ve mana kazandırıyor. Kısaca boş bekleyeceğinize yada anlam ifade etmeyen şekilde kule altı saldırısı yapacağınıza bu yaratığı her çıktığında kesmek sizi ciddi şekilde rakibinizin önüne geçirecektir.
Orman yaratıklarından bahsetmişken şuna değinmekte yarar var, bu yaratıkları yalnız ormancıya bırakarak tamamen görmezden kesinlikle gelmemelisiniz. Oyun içi bir durumdan örnek vermek gerekirse, örnek olarak rakibinizin ilk kulesini aldınız, ofansif oyununuzla bir yada birkaç kez öldürdünüz, Orman Canavarı hayatta değil ve sizin artık koridorda kalabilmenizi sağlayacak canınız yada mananız yok. Geri ışınlandıktan sonrasında gene resimde gösterdiğimiz yolu takip ederek koridordaki yerinizi almaya giderseniz, rakibiniz hemen hemen sizin kulenize ulaşmadan +3 mahluk daha kesebilir, ve bu yaratıkların size kazandıracağı bufflardan yararlanabilirsiniz. Bu yolu takip etmeden direkt koridora koşmanız durumunda rakip hala kendi yarım-haritasında olabilir ve bu da sizi rakibinizin ekip dostlarıyla kurabileceği olası tuzağa düşmenizisağlayabilir.
Buraya kadar herşey yolunda gittiyse eğer aslına bakarsanız rakip sizinle karşılaşmaya cesaret edemeyecek kadar geride kalmış olaraktır. Benim gözlemlediğim kadarıya bu aşamada ikiye tek şahıs olsanız dahi kazanma şansınız oldukça yüksek olduğundan, kontrollü bir oyun oynayarak ya rakibinizi öldürüp, ya da canını ışınlanmaya gerekseme duyacağı kadar azaltarak kuleleri almaya devam etmeniz. Oyunun bu aşamasında rakibinizin açısından genel anlamda iki durum oluşabiliyor. Birincisi kaybettiklerini kabul edip oyunu salıyorlar, ya da siz üçüncü kulenin altındayken ekip dostlarıyla beraber sizin olduğunuz koridora odaklanarak öteki koridorları boş bırakıyorlar. Birinci durum söz mevzusuyla işiniz oldukça kolay, yalnız saldırın ve oyunu bitirmeye çalışın. Eğer ikinci durum söz konusuysa yapmanız ihtiyaç duyulan tek şey rakibi öldürmeye yönelik değil, oyalamaya yönelik oynamak. Böylece ekip arkadaşlarınız öteki koridorlardaki kuleleri kolaylıkla alıp hem ilerlerken hem gelişebilir, siz de oyunu ekip halinde kolayca bitirebilirsiniz.
Bu yazımızda belirteceklerimiz bu kadar, vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz! Bir sonraki yazımızda Usta ve Büyük Usta liglerine odaklanacağız ve daha kahraman-odaklı püf noktalar belirterek daha üst liglere iyi mi ulaşabileceğiniz hakkında detayları derleyeceğiz. Allah’a emanet olun!